Debatt i Lund: The New Scramble for Africa's Resources – Looting or Development?

Övrigt
Omvärldens blickar riktas allt oftare mot Afrika. Odlingsmark och nya fyndigheter av olja, gas och mineraler gör kontinenten intressant igen, inte bara för de gamla kolonialmakterna och USA utan även för Kina och Indien.

Enligt devisen ”trade no aid” ska handel och inte bistånd lyfta Afrikas fattiga.

Samtidigt visar historien att rika naturtillgångar lätt blir en förbannelse. Istället för arbetstillfällen, bättre utbildning och hälsovård händer leder stora exportinkomster ofta till korruption, konflikt och att länderna blir beroende av råvaror.

Vilka är vinnarna och vilka är förlorarna i den nya kapplöpningen om Afrikas resurser? Vem ser till att rikedomarna kommer de egna medborgarna till godo och vad krävs för en bred samhällsutveckling?

Dessa frågor kommer att diskuteras på Debatt i Lund den 10 november.

Debatten livesänds på sydsvenskan.se  Du kan också följa den på Twitter:  #DebattiLund från @Lunduniversity

Debatten hålls på engelska.

I PANELEN:

Margaret C Lee – ledande Afrikaforskare och författare till” The 21st Century scramble for Africa”

Nnimmo Bassey – mottagare av Right Livelihood priset 2010 för sina avslöjanden om den humanitära och ekologiska katastrof som följt i den nigerianska oljeindustrins spår.

Erik Esbjörnsson – Dagens Nyheters Afrikakorrespondent

Fredrik Segerfeldt – författare till rapporter om utvecklingsfrågor och medarbetare på tankesmedjan Timbro

MODERATOR:

Andreas Ekström – journalist och författare

PLATS OCH TID:

Café Athen, AF-borgen, Sandgatan 2 i Lund

Debatten startar kl 20.00, men caféet öppnar kl 19.

Debatt i Lund arrangeras av Lunds universitet och Samhällsvetenskapliga fakulteten i samarbete med Lunds universitets studentkårer, Akademiska Föreningen och Sydsvenskan.

Se tidigare debatter här

Tid: