Vinnarna i Sustainability Forum Case Competition våren 2016 är korade

Vid konferensen "Skåne och den cirkulära ekonomin" som gick av stapeln i Lund den 24 maj, presenterades de tre vinnande lagen i tävlingen. De valdes ut av tävlingens jury, som bestod av representanter från de tre medverkande företagen - Nordvästra Skånes Avfallsbolag (NSR), Godsinlösen och Naturskyddsföreningen, liksom representanter från VentureLab, SoPact, iiiee och Cowi.
Det vinnande laget för Case 3 vid prisutdelningen i Hållbarhetsforums tävling "Sustainability Forum Case Competition Spring 2016. Foto: Kajsa Fernström Nåtby

Vi tackar alla medverkande studenter för sitt stora engagemang. Det fanns många spännande idéer bland de inskickade bidragen i tävlingen. De bidrag som juryn till slut valde ut i de tre deltävlingarna var:

Case 1

Kajsa Sennemark Aldman & Lisa During

Juryns motivering::

”Det vinnande bidraget har på ett metodiskt och analyserande sätt tagit sig an utmaningen, att minska avfallsmängderna och främja ökat återbruk på återvinningscentralen i Helsingborg. Med en tydlig röd tråd – från problematisering, vision till kartläggning av möjligheter samt vidare rekommendationer – är bidraget ett gott underlag i det fortsatta utvecklingsarbetet av NSR:s återbruksverksamhet. Bidraget ger förutom konkreta lösningar också kreativa idéer på nytt utflöde av material där inlämnade prylar nyttjas som resurser i slöjdundervisning. Något som, förutom minskade avfallsmängder rent konkret, också banar väg för ökad kunskap och beteendeförändring i vårt slit-o-släng-samhälle.”

PDF iconnsr_case_durling_sennemark.pdf

Case 2

Ida Mexnell & Daniel Nordström

Juryns motivering:

”Vinnarna i detta case har presenterat ett konkret förslag på hur Godsinlösen AB (GIAB) kan öka sina affärsområden. Studenterna har identifierat tre områden där avfall uppstår, Flyttfirmor, Bostad- och hyresrättsföreningar samt skolan. I dessa områden finns avfall som GIAB direkt kan omvandla till resurser. Det finns en enkelhet i förslagen med "lågt hängande frukt" som gör att GIAB skulle kunna starta upp med implementering i dessa branscher direkt. Studenterna besvarar frågeställningen på projektet och uppfyller kraven som ställs samt presenterar förslaget pedagogiskt och tydligt. Identifieringen av Bostads- och hyresrättsföreningar är den mest innovativa och det är det förslag som GIAB tar med sig i framtiden.”

PDF iconcase_2_-_godsinlosen_mexnell_nordstrom.pdf

Case 3

Kajsa Fernström Nåtby, Matilda Hagert, Erik Helldén & Vindar Fritzell

Juryns motivering:

"Med sin nydanande kapitalförsäkring kopplar produkten Klimatspar Barn ihop vanliga privatpersoners sparande med globala utvecklingsprojekt inom klimatförbättrande åtgärder, något som tidigare varit förbehållet främst stora och ofta institutionella spelare. Genom Klimatspar Barn kan konsumenter låta sina pengar bidra till långsiktig miljö- och samhällsnytta, samtidigt som de genererar ett framtida sparkapital för en enskild individ. Klimatspar Barn svarar väl in på arbetsbeskrivningens krav om transparens, enkelhet och kvalitetssäkring. Den är lätt för vanliga konsumenter att förstå och den kan bana väg för flera liknande produkter i framtiden."

(the text will be translated into English in the following week.)

PDF iconcase_-_3_-_kajsa_vindar_matilda_och_erik.pdf

Läs mer om tävlingen

Här finns mer information om tävlingens uppdrag, juryn m.m.

2017-10-18
Vad behövs för att skapa framtidens hållbara universitet?
2017-10-16
Små kryp med stora uppgifter: Varför försvinner våra bin?
Ny elväg testas utanför Lund
2017-10-16
För sen ankomst när klimatet förändras
2017-10-13