Små kryp med stora uppgifter: Varför försvinner våra bin?

Varför försvinner de pollinerande insekterna och vad kan vi göra för att vända på trenden? Lyssna till Lina Herbertsson på Lunds universitets jubileumskurs.
Bild: Paul Stein

De pollinerande insekterna minskar, vilket tros få konsekvenser för både människan och den biologiska mångfalden, men är lösningen verkligen fler bikupor? Eller kan detta rent av vara en del av problemet? Och stämmer det verkligen att människan dör ut om honungsbina försvinner? Under föredraget, som hålls av doktoranden Lina Herbertsson, diskuteras både pollinerande insekter och framtiden men också jordgubbar och choklad, och hur allt hänger ihop. Föredraget är en del av Lunds universitets jubileumskurs.

Lina Herbertsson arbetar med att undersöka hur olika delar av det moderna jordbruket påverkar vilda pollinatörer och pollinering. Läs mer: Blommorna räcker inte åt både humlor och honungsbin.

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

2017-11-22
Lundaforskare, doktorander och studenter om klimatmötet i Bonn
2017-11-21
Varmare klimat förändrar Skånes flora
2017-11-14
Internationell hållbarhetskonferens vid Ekonomihögskolan i Lund
2017-11-13
Hur fortsätter arbetet med hållbarhet i utbildningen?
2017-11-07
Climathon Lund 2017