Highlights från konferensen Fossilfritt Skåne

Kan något så överhängande och allvarligt som klimathotet paketeras på ett sätt som ger framtidstro? Kanske lyckades det under Hållbarhetsveckans andra dag. Tisdagen den 16/5 fylldes Stora Salen i AF-borgen i Lund av diskussioner, presentationer och visioner om ett fossilfritt Skåne. Konferensen modererades av Lena Neij, professor vid Internationella miljöinstitutet (IIIEE), och Svante Axelsson, nationell samordnare för initiativet Fossilfritt Sverige. Här kommer tre tankar från dagen!
Fossilfritt Skåne 16 maj 2017

Applåder och humor

Jag tror aldrig jag tidigare varit på en konferens där det applåderats så mycket. Hela dagen bubblar av positiv stämning: Lunds kommun och Malmö Stad skryter och fösöker bräcka varandra med nya, smarta projekt, flera företag antar Fossilfritt Sveriges solutmaning, övertygande argument från alla världens hörn presenteras – och applåderna duggar tätt. Till och med valet av Trump lyfts fram som något positivt: ”Nu har vi en tydlig yttre fiende!”, halvskämtar Mattias Goldman, från tankesmedjan Fores.

Men istället för att stämningen blir krystad och naiv, känns hoppfullheten faktiskt genuin. Visst, klockan är fem över tolv, vi märker redan av klimatförändringarna och situationen är akut. Men samtidigt går det så mycket lättare att minska utsläppen än vad vi trott. Det händer mycket just nu, på riktigt: solcellsparker är byggda, åtaganden har gjorts, visioner och framtidsplaner har tagits på allvar. Under dagen levereras argument på argument för att vi har alla möjligheter i världen att kunna ställa om till ett fossilfritt samhälle, och jag känner mig faktiskt övertygad.

Synergieffekter är grejen

Ett återkommande tema under konferensen är vikten av att paketera klimatfrågan på nya sätt. För att kunna ställa om till ett fossilfritt samhälle, och få med den stora allmänheten, behöver vi ta ”köksdörren, inte huvudingången, in i klimatfrågan”, för att citera Svante Axelsson. Han menar att negativt laddade ord som ”kostnader” och ”uppoffringar” dyker upp i huvudet om vi enbart pratar klimat, och att vi därför istället behöver fokusera på synergieffekter. Energisäkerhet, hälsa och hållbara produktionsmönster är några exempel.

Vilka får höras?

Trots den peppiga stämningen och all hoppfullhet jag tar med mig från konferensen, är det en sak som skaver. Deltagarna på konferensen är en väldigt homogen samling. En del initiativ har tagits för att bredda publiken – flera gymnasieelever är till exempel inbjudna, och de spelar en aktiv roll i diskussionerna – men var finns de människor som kanske kommer påverkas allra mest av de stora samhällsförändringar som en omställning kräver? En förhoppning inför framtida, liknande arrangemang är att människor från flera olika grupper i samhället aktivt bjuds in. Vilka som får vara med och göra sina röster hörda när vi diskuterar dagens och framtidens utmaningar har betydelse – hållbar utveckling kräver att en mångfald av erfarenheter, visioner och röster får komma till tals.

Text: Josefine Henman,

Bilder: Jennie Hansson

Hållbarhetsforums studentjournalister under hållbarhetsveckan

2017-10-16
Små kryp med stora uppgifter: Varför försvinner våra bin?
Ny elväg testas utanför Lund
2017-10-16
För sen ankomst när klimatet förändras
2017-10-13