Glimtar från Hållbarhetsveckan

En vecka för både reflektion och inspiration. En vecka där hela Lund sprudlade av engagemang på temat hållbarhet. Ta del av Hållbarhetsveckan i Lund 2017 i efterhand genom filmer och artiklar från många av arrangemangen under veckan.
Intervju med Svante Axelsson
Josefine Henman efter en intervju med Svante Axelsson. Foto: Jennie Hansson

Inspelade föreläsningar

Hållbart varumärke - en konferens i talkshow-format på Ekonomihögskolan

En förmiddag med den senaste forskningen om relationen mellan varumärke, strategi, innovation och hållbarhet. IKEA, Volvo och Tetra Pak berättade hur hållbarhetsaspekter genomsyrar affärsmodell och kommunikation. Fokus på utmaningar, erfarenheter och forskning kring det hållbara varumärket. Arrangörer: LU Hållbarhetsforum, Ekonomihögskolan och Ideon Science Park.

Ta del av konferensen i efterhand via YouTube

Panelsamtal om konstgräs

Länsstyrelsen Skåne ordnade samtal om konstgräs under Hållbarhetsfestivalen. Flera ton gummigranulat försvinner från våra konstgräsplaner varje år. Vart tar de vägen? Vilka kemikalier innehåller de? Hur mycket bidrar de till problematiken med mikroplaster i vår miljö?

Se samtalet i efterhand

Strategiskt miljöarbete skapar framgångsrika företag

Länsstyrelsen Skånes frukostseminarium om de stora miljöutmaningarna för Skåne, nationella miljömål och kopplingen till de globala hållbarhetsmålen, goda exempel på hur företag kan arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor och kommunicera arbetet, samt vilka affärsfördelar detta kan ge.

Se seminariet här

Podd: Fossilfritt Skåne

I podden från konferensen ”Fossilfritt Skåne” berättar Emma Berginger, kommunalråd i Lund, vad som krävs för att bli en cykelstad, Mattias Goldmann, VD Fores, talar om vikten av att hitta andra ingångar till klimatfrågan och varför Sverige måste vara bäst på omställning. Dagens moderator Lena Neij, föreståndare vid Internationella Miljöinstitutet sammanfattar dagen.

Lyssna här

Bioeconomy Stakeholder Conference - Challenges and Opportunities in the Transition to Bioeconomy

Presentationer från seminariet
Filmade föreläsningar och paneldiskussioner

Grand Opening Sustainability Week - focus on consumption and human rights

Filmade föreläsningar och paneldiskussion

Hållbar mat i ett förändrat klimat
Marcus Klasson höll en inspirationsföreläsning vid konferensen Hållbar mat i ett förändrat klimat 19 maj 2017.

Veckan i text och bild

Studentjournalisternas arbete

Under Hållbarhetsveckan hade vi ett team av studentjournalister till hjälp för att utforska alla spännande arrangemang. De gjorde allt från liveintervjuer till krönikor. Du kan ta del av deras intryck på Hållbarhetsforums blogg och i sociala medier

Hållbarhetsveckan i bilder - se summering av veckan på Facebook, gjord av studentjournalisten Danna Villada.

Läs studenternas artiklar m.m. på Hållbarhetsforums blogg och i sociala medier

Presentationer - Människan i staden

Den 17 maj 2017 arrangerades konferens om forskning i framkant kring klimatanpassning och ekosystemtjänster i stadsmiljöer, liksom samtal kring målkonflikter som kan uppstå i samhällsplaneringen mellan exempelvis mål om förtätning respektive grönska i staden.

Se presentationerna från seminariet här

Presentationer - Hållbar mat i ett förändrat klimat

Hur kommer klimatförändringarna att påverka vår livsmedelsförsörjning? Och vad behöver vi göra för att möta dessa förändringar? Behöver forskare och bransch samarbeta mer? Den 19 maj 2017 anordnade Lunds universitet tillsammans med Region Skåne en halvdag med fokus på utmaningar för livsmedelssektorn ur ett hållbarhetsperspektiv.

Se presentationerna från seminariet här

Tweets and pictures from LUCSUS researcher Kimberly Nicholas

Sustainability Week Tweets from Kimberly Nicholas, with some pictures and quotes from the events.

Se filmade intervjuer

Några av studentjournalisterna under Hållbarhetsveckan gjorde filmade intervjuer inför och under veckan:

FOKUS FORSKNING Tema: Hållbar framtid

Hur kan städer, universitet och företag samarbeta för att nå de hållbara förändringar vi behöver för vår jord. Vad är vi som konsumenter beredda att förändra?

Ta del av inspirerande artiklar om delar av den forskning som pågår vid Lunds universitet på temat hållbar utveckling. Läs om allt från konsumtion och mänskliga rättigheter till perenna grödor och lågprisflyg.

Hållbar framtid - tema Fokus Forskning

2017-06-22
Glimtar från Hållbarhetsveckan
2017-06-15
Biologer vinnare av Skånes vindkraftspris
2017-06-08
Hållbar stadsdelsförnyelse – visionen om den gröna staden Linero
2017-05-30
Avhandling om grön närmiljö för god hälsa
2017-05-29
Människan i staden – Hur når vi den hållbara staden med individen i centrum?

kontakt [at] hallbarhet.lu.se