Ellen Palm - hållbara plaster, Plastfri november och Supermiljöpodden

Ellen Palm är kvinnan bakom ”Supermiljöpodden” och kampanjen ”Plastfri november”. Som nybliven doktorand vid Miljö- och energisystem ingår hon nu också i forskningsgruppen kring Mistras stora projekt om hållbara plaster. Hon hoppas att det projektet ska ge en viktig pusselbit till ett hållbart samhälle.
Plast i fokus för Ellen Palms forskning
Plast i fokus för Ellen Palms forskning. Foto: Pixabay

Det var när Ellen Palm under flera år seglade mycket i Söderhavet som hennes intresse för miljöproblemen med plast väcktes. Bilderna av plastskräpet på de paradisiska platserna hon besökte etsade sig fast och gav henne en övertygelse om att vilja bidra till en förändring.

Väl tillbaka i Sverige blev hon student vid LTH, och gjorde så småningom sitt examensarbete om möjligheterna att tillverka plast från koldioxid. Nu är hon sedan en månad doktorand vid Miljö- och energisystem och ska arbeta med det stora Mistraprojektet STEPS (se faktaruta). På fritiden har hon de senaste åren också dragit igång projekt som ”Plastfri november” och ”Supermiljöpodden”.

Ellen Palm. Foto Nina Nordh

– Jag vill väcka debatt och visa på både möjligheter och problem, säger Ellen Palm. Det var spännande när jag i en månad levde utan att köpa någon ny plast. Det blev ju nästan ett generellt köpstopp och jag handlade mest frukt, grönt, havregryn och ägg den månaden.

Nina Nordh

Läs hela artikeln i senaste LUM, Lunds universitets magasin, nr 6/16

Hitta mer information om årets kampanj "Plastfri november" på deras Facebooksida

Supermiljöpoddens senaste avsnitt: Hur kommunicerar man miljö- och klimatfrågor?

Fokus Forsknings tema om plast: Plast - från miljöproblem till framtidsmaterial

2017-10-18
Vad behövs för att skapa framtidens hållbara universitet?
2017-10-16
Små kryp med stora uppgifter: Varför försvinner våra bin?
Ny elväg testas utanför Lund
2017-10-16
För sen ankomst när klimatet förändras
2017-10-13