Climathon Lund 2017

Climathon är ett årligt 24 timmars hackathon för klimatlösningar. Formatet lanserades av Climate-KIC 2015 och har snabbt spridit sig över världen. 2017 deltog 104 städer på 6 kontinenter i eventet, alla samtidigt 27 oktober, kl. 10.00 till klockan 10.00 dagen efter.
ä

Lunds Universitet var tillsammans med Lunds Kommun och Kraftringen organisatörer för Climathion i Lund 2017. Det var första gången arrangemanget hölls i Lund och utfallet var mycket lyckat. Varje deltagande stad sätter själv upp en utmaning för deltagarna i Climathon att försöka lösa. Lunds utmaning var att Lund inom 5 år ska ta ledningen inom solelsproduktion i Sverige.

På grund av det stora intresset var anmälan till Climathon i Lund tvungen att stänga i förtid. Då hade redan 72 personer anmält att de tänkte delta. Endast tre av de 104 deltagande städerna fick fler anmälda deltagare; London, Berlin och Turin. Deltagarna i Lund var en blandning av människor, de flesta var studenter på Lunds Universitet men det kom också en hel del studenter från DTU, entreprenörer, yrkesverksamma inom ämnesområdet och entusiaster. De anmälda var i åldern 14-77 år.

Huvudlokal för Climathon var Vattenhallen, i denna lokal spenderade deltagarna de inledande 22 timmarna av Climathon med att utveckla sina idéer. Som avbrott och inspiration i arbetet fick deltagarna också lyssna på korta presentationer från bland andra Sol Voltaics, Lu Innovation, Venture Lab, Kraftringen och Energimyndigheten och delta i aktiviteter som femkamp på Vattenhallen, Afrodans, Disco och Yoga. En hel del ansträngning lades också på pitch träning där deltagarna drillades i presentationsteknik av Ideon Innovations Neil Greenspan.

Införför slutpresentationerna bytte arrangemanget lokal genom att alla gick over till Ideon. Väl på platts fick deltagarna presentera sina lösningar för en jury bestående av, Emma Berginger, Kommunalråd Miljöpartiet, vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i tekniska nämnden, Sylvia Michel, VD, Kraftringen, Bertil Lundstöm, teknisk chef, Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF), Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem, Lunds universitet, Bodil Rosvall Jönsson, VD, BRJ Management AB och sedan länge en centralfigur i det Skånska innovationssystemet. Totalt 11 team presenterade och kvalitén på såväl innovationerna som presentationerna var genomgående mycket hög. Juryn var försedd med ”golden tickets” som de kunde bjuda in teamen till uppföljningsmöten med och dessa användes flitigt. Som slutlig vinnare utsågs teamet SolarSafe som utvecklat en affärslösning för att öka installationer av solpaneler i på bostadshus genom leasing avtal och skalfördelar.

Facilitator för Climathon i Lund var Finnur Sverrisson som förutom att vara en samlande ”programledare” som presenterade talare etc även ordnade en team indelning av deltagarna. Finnur tog också mycket aktiv del i de olika lagens arbete och såg till att de kom vidare i de fall de kört fast.

2017-11-13
Hur fortsätter arbetet med hållbarhet i utbildningen?
2017-11-07
Climathon Lund 2017
2017-11-06
Lunds universitet på klimatmötet COP23 i Bonn 6 till 17 november
2017-11-02
Framtidens hållbara Lunds universitet
2017-10-31
Tema: Hur når vi det globala 1,5-gradersmålet?