Climathon i Lund

Climathon är en global 24-timmars hackathon med fokus på klimatlösningar som sker samtidigt i över 230 städer runt om i världen den 27 oktober. I år arrangeras för första gången ett Climathon i Lund. Arrangörer är Lunds Kommun, Lunds Universitet och Kraftringen.
l

Vi står inför en rad betydande klimatutmaningar och behöver arbeta tillsammans, över traditionella gränser, för att hitta nya innovativa lösningar. Lunds Climathon kommer att fokusera på utveckling inom solenergi. Målet är att Lund inom fem år ska ta täten i solelproduktionen i Sverige

För att nå målet behövs nya idéer på en rad områden:
Tekniklösningar som ger effektivare anläggningar, nya typer av solceller, etc
Planeringsverktyg som leder till fler solenergianläggningar
Design och utformning för attraktiva anläggningar som bidrar positivt till stadsbilden, byggnaders arkitektur, etc
Affärsmodeller och samarbetsformer som utvecklar delat ägande av solenergianläggningar
Övrigt – till exempel metoder för att öka kunskapen och viljan att investera i solenerg

Vi söker deltagare med olika bakgrund och erfarenheter. Det viktiga är att du har ett brinnande intresse, vill tänka nytt och samarbeta tillsammans med andra, under 24 timmar, för att komma fram till en idé som sedan pitchas inför en jury. Kanske är du student, entreprenör, teknisk expert eller bara en Lundabo med stort intresse för solenergifrågan?

Datum och tid: 27 oktober kl 11 - 28 oktober kl 11
Plats: Vattenhallen Science Center, Johan Ericssons väg 1, Lund

Läs mer och anmäl dig på:

Bjud gärna in deltagare vidare via vårt Facebook-evenemang:

www.facebook.com/events/133911450574143

Vad händer med idéerna?

Climathon avslutas med att de olika grupperna får pitcha sina förslag för en jury som ger feedback på idéerna och slutligen väljer ut ett vinnande förslag. Målsättningen är att flera av idéerna sedan ska kunna bli verkliga till exempel inom ramen för de deltagande organisationernas verksamheter. Lunds kommun arbetar just nu med att ta fram en ny energiplan som kommer vara vägledande för de kommande årens arbete. Förhoppningsvis kommer flera av förslagen att kunna integreras i planen.

Juryn består av:

Emma Berginger, Kommunalråd Miljöpartiet, vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i tekniska nämnden
Sylvia Michell, VD, Kraftringen
Bertil Lundstöm, teknisk chef, Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF)
Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem, Lunds universitet
Bodil Rosvall Jönsson, VD, BRJ Management AB

Climathon är ett samarbete mellan Lunds kommun, Climate-KIC, Kraftringen och Lunds universitet.

2017-10-16
Små kryp med stora uppgifter: Varför försvinner våra bin?
Ny elväg testas utanför Lund
2017-10-16
För sen ankomst när klimatet förändras
2017-10-13